Аз съм вече второкласник! 

 Лазаровден


Цял месец преди лазаруването момичетата шият носии и учат песни. Рано сутринта девойките си разпределят селото на махали, така че да не се лазарува в една къща по два пъти. Когато обикалят домовете, момичетата играят ръченица и пеят песни за здраве, плодородие и женитба. След благите пожелания стопаните даряват момичетата с питки, ябълки, орехи и яйца. Всичко това било поднасяно в сито, за "да е сита годината", а "кумицата" изсипвала съдържанието на ситото в голяма шарена торба. Строго забранено било ритуалните песни да се пеят след Лазаровден, защото момите ще им излязат циреи. Девойката която не е лазарувала, не е могла да се замомее и да се омъжи.Освен това лазаруването било гаранция, че нито една от лазарките няма да бъде грабната от змей горянин.
                            Рая

 

 

 Лазаруване

Лазаруването е един от най-хубавите пролетни празници.На този ден лазарките ходят от къща на къща и пеят на стопаните. Лазарките са млади моми - неомъжени. Стопаните ги даряват с дарове - питки, ябълки, орехи, яйца.

                    Пламен Гарвански 

 

 

Пролет

През пролетта времето се затопля. Снеговете се стопяват.Пониква зелена трева, дърветата се раззеленяват, цъфтят цветята.Слънцето стопля земята.Птичките се завръщат от топлите страни. Животните се събуждат от зимен сън.Поточето шумоли е гората. Пролетта съживява цялата природа. Тя носи радост и красота.

             Кристияна Илиева

 

 

 Песен за лятото

Лятото е много горещо
тра-та-та-там
и аз много обичам
тра-та-та-там
във водата да се къпя
тра-та-та-там!
И да се 
тра-та-та-там
излежавам на слънце
тра-та-та-там
и да ям сладолед 
трам-трам-..
              Криси

 

 

Котаракът в чизми

Имало едно време един крал и една кралица . Те си имали малко момиченце на име Криси . То много искало да си има домашен любимец , но майка му не му разрешавала . Една сутрин момиченцето открила в чизмите на баща си малко котенце . Тъй като го намерила в чизмите , решило да го кръсти котаракът в чизми . Котаракът скоро пораснал . Те станали най - добри приятели и били неразделни . Един ден двамата отишли ​​на разходка в гората . Започнали да берат цветя и неусетно се изгубили . Момиченцето се разплакало . Тогава котаракът в чизми го успокоил и му казал да не плаче , защото ще намери пътя към дома . Покачил се на най - високото дърво . От там видял в коя посока се намира двореца . Така успели да намерят правилния път . Кралят бил много доволен , че дъщеря му се е прибрала жива и здрава и решил да награди котарака . Подарил му чист нови чизми , малка сабя и красива нова шапка , с голямо бяло перо .

          Криси

       

 

 

Писмо до един котарак

Здравей, здравей, како!
Страшно съм зает, но ти се обаждам набързо. Тези дни работехме с баба, изчистихме цялата къща... Обичам много да се разхождам по двора. С баба ходихме при баба Цонка. Тя издои кравата и ни даде мляко. Прибрахме се вкъщи. Баба го свари и вечеряхме. Беше много хубав ден.

           Елена 

 

 

 Марката пътешественик

Една марка мечтаела да пътува за далечни страни. Един ден непознат човек я купил и я залепил върху плика. Но тя не подозирала че ще пътува със самолет, кораб и влак. В самолета много и харесало, но в кораба - не чак толкова. Страхувала се, че ще се измокри. Във влака било най-зле. Първо много друсало, второ - можела да падне през прозореца. А третото било най-страшно, защото щом падне влакът щял да мине през нея. Но добре че нищо не се случи и тя пристигнала весела и щастлива. Най-много се радвала, че сбъднала мечтата си.
          Деси

 

 

 Случка с марка

Това се случило отдавна. Бабата на Елена решила да и изпрати мартеници. Тя залепила една марка върху пощенския плик. Баба и носела папка в ръката си и тогава марката хвръкнала. Полетяла на воля. Вятърът спрял и тя се закачила на едно клонче. Отново духнал вятър и марката пак хвръкнала. Сега вече се залепила отново на пощенския плик. После бабата на Елена пуснала писмото в пощенската кутия.
                       Елена

 

 

 Моето писмо

Написах писмо на Вяра и София. Те живеят в Испания. Поставих писмото в плика. Купих марка. Близнах я, за да я залепя. Усетих вкус на малина. Залепих я на плика и пуснах писмото. После си купих много марки с различен вкус. 
             Анатоли

 

 

 

 

 Лазаруване

Лазаровден е много хубав пролетен празник. На този ден аз си отивам на моето село Селановци. Обличам се в народна носия. Взимам кошничка и с моята баба ходим от къща на къща. Пея песни и хората ми дават яйца и козуначени кифли. В моето село ги наричат козуначени кукли. Яйцата ги събираме, за да ги боядисаме на Великден.
Аз обичам много да бъда лазарка.
                    Виктория Венкова

 

 

 Лазаровден

Лазаровден е християнски празник, който носи името на свети Лазар.Празнува се на 8 ден преди Великден, но винаги в събота.На този ден се откъсват зелени върбови клонки и цветя за венци. Малките лазарки се пременят в народни носии и обикалят къщите. Пеят песни и благославят за здраве, щастие и берекет.Стопанинът на дома ги дарява с яйца, плодове и малки подаръци. 

                                   Боби

 

 

 Ваканция

През ваканцията с Тони, Криси и Елена ходихме на Леденика. Там посетихме пещерата и един водопад, който беше много висок. Ние не влизахме в пещерата, но отвън имаше тролей, по който се спускахме и въжен парк, по който вървяхме. Имаше фигури на принцеса, принц, рицар, баба Яга, Ламя, пещерняк и катеричка. Имаше и сцена. Направен е информационен център, в който има макет на цялата врачанска област с всички забележителности.Като отивахме към водопада вървяхме през гората и видяхме сърнички. В станцията ходихме на басейн, играхме тенис на маса, билярд, карахме ролери и скейтборд.
              Деница

 

 Описание на пролетта

През пролетта слънцето грее весело. Зрънцата поникват. Свежата трева расте. Дърветата и пролетните цветя разцъфват. Децата се радват на великденските празници и боядисаните яйца.
             Тони

 

 

 Пролет

Пролетта е много хубав сезон. Тя започва от 22 март. Времето става по-топло. Тогава дърветата се разлистват. Цъфтят лалета, зюмбюли и нарциси. Прелетните птички се завръщат от юг. През пролетта има много празници. Първия празник е Лазаровден. След това Цветница и Великден.
             Вики

 

 

Моят домашен любимец

Моят домашен любимец е папагала Коко. Той е малък, декоративен, вълнист папагал. Малко по-голям е от врабче. Има красиви, сини и бели перца. Като го погледна, виждам небе с облачета бели. Щом отворя клетката, разперва крилца и излиза от нея. Лети из стаята. Каза в саксията на китайската роза и чирика, за да покаже на всички колко е щастлив. Огладнее ли влиза в къщичката си. Застава до хранилката. Кълве просени зрънца, като ги бели. Обича моркови и ябълки да си похапва. След това каца на люлката. Мушка главичка под крилото си и заспива. 
Обичам го и се грижа за него от сърце.
            Лъчезар


 

 

 Моят домашен любимец

Моят домашен любимец е куче на име Рем. Рем е малко куче, порода сърнист пинчер. Веднъж излязохме без него на разходка. Когато се върнахме Рем го нямаше. Търсихме го, викахме го - сякаш се беше изпарил. Най-накрая намерих Рем в гардероба. Спеше под възглавницата.Идеше ми да го набия.

           Пламен

 

 

 Случка с пощенска марка

Прибираме се с дядо у дома от разходка. Тъкмо влизам в стаята си и телефонът звъни. Поглеждам кой звъни. Беше сестрата на мама. Покани ме да отида при нея в "Любен Каравелов", училището в което тя работи. Отидох там. Видях я че пише писмо до "Христо Ботев" - това е друго училище. После отвори чекмеджето да вземе марка, но нямаше. Помоли една нейна колежка да купи марка, за да може да изпрати писмото. Колежката и се върна с марката. Леля залепи марката на плика и пусна писмото. 
            Ани Свиленова

 

 

 Случка с марка

Едно дете написало писмо до вуйчо си. То взело една марка и я залепило на плика. Детето предало писмото в пощата. Когато самолетът се вдигнал, вятърът отвял марката. Първо отишъл в Лондон. Вятърът я отнесъл при кралица Елизабет и тя паднала на косата и. След това отлетяла в Париж и там видяла Айфеловата кула. След това пристигнала в Холандия и паднала в градина, където видяла стотици красиви лалета. После отпътувала за Италия, където хапнала пица и спагети. А най накрая полетяла в космоса.
                                 Рая

 

 

 Горска поща

Катеричката Кики решила да изпрати картичка с писмо до зайчето Дългоушко за Велик ден. Надписала картичката, запечатила плика, но нямала пощенска марка да му залепи. Попитала Лиса, после Вълчо, но и те нямали пощенски марки. Тогава отишла при Гълъба, който разнасял горската поща. Той залепил марка на писмото и го взел, за да го занесе на Зайо. Катеричката била много щастлива и радостна, че зайчето ще получи писмото. 
             Деница

 

 

 


 
Make a Free Website with Yola.